Her er min oplevelse på en                                                                                                                                        

Englands tur som soldat i 1963

Jeg var soldat i Vordingborg Fra 4 Januar 1962 til 27 April 1963 Nr. 545190 Kjeld Andersen

Image1.jpg England2.jpg

  Vi var på en tur til England Februar 1963

vi skulle flyve fra Værløse med en Herkules maskine, der var 3 biler og 2 ton ammunition med,

jeg tror der var flere af os hvor det var vores første flyvetur, den trillede ud på startbanen, og så gassede han op og alt raslede så vi troede den faldt fra hinanden, men pludselig vendte han propel bladene, så kan det godt være den kom ud af starthullerne, ja og den kom i luften, og så gik turen til England,( Abingdon )

Vi kom til en lufthavn i England og fik bilerne kørt af og så var det ellers med eskortekørsel  til den kaserne, ca. 250 Km, vi skulle være på, ja og de kørte jo i den anden side af vejen så der var en landrover for og en bagved, Englænderne kikkede en ekstra gang på den gamle jeep, der var jo varmeaperat i den, og der var bygget et fast førerhus på, det var jo skide koldt, ca. minus 16 grader der var sat varme i fordi jeg skulle køre med en Overfændrik som skulle være tolk og han ville ikke med hvis ikke der var varme i bilen.

Vi kom så til kasernen  

Adressen var West Tofts Stanford Gomp

Neav Thet Forth

Nordfolk

Der skulle vi så være i 3 uger.

 Da vi kom til kasernen var det vi skulle bo i

 tøndeformet barakker lavet af bølgeplader,

 

og den var ikke isoleret,

 

 som foto.

scan0013 (3).jpg

scan0014 (3).jpg scan0010 (3) (1).jpg

scan0012 (3).jpg

Der var kun en kakkelovn i midten af barakken, det var så skide koldt, minus 16 grader, en vagt til at fyre så hvis kakkelovnen ikke var rødglødende om natten så var vagten faldet i søvn,

desuden var der køjesenge

 

Nå, men det blev jo hverdag, så jeg måtte jo ud og køre med min Overfændrik, men der skulle jo først Benzin på Jeepen, så jeg fik en kørsels vejledning hvor jeg skulle hente Benzin og fandt da også derud, det var langt ude på en ødemark, der var en benzinstander og en enarmet gammel soldat i en gammel militær frakke, så ud som  (Claude Greengrass i Små og store synder)

nå, men tilbage og hente Overfændriken  så var det ellers bare ud i trafikken og holde styr på højre og venstre,(det var ikke let) der var flere ture til hospitaler for med så mange soldater så var der nogle der kom til skade, men det var jo en loppetjans, jeg blev parkeret i hospitalets, kantine og der var næsten altid et ``tag selv bord``, når jeg så var færdig med hovedretten så var der også dessert, et lækkert kage bord, så der skulle et ordentlig stykke på tallerkenen, men det var tørt som sand i Sahara, men det var jo bedre en alt det fårekød vi fik i lejren, hele spisesalen stank af fårekød,

Ja men turen bød jo også på andre oplevelser,en tur til London, og vi havnede selvfølgelig i SOHO

og der var vi på strip bar, vi var en 5 til 6 stykker der kom gratis ind, der var en der stak os fribilletter udenfor, han troede nok vi ville købe en drink eller to, han vidste ikke at en Dansk soldat fik 35 kr. om ugen, men vi fik da set strip, og mange andre ting på den tur til London.

Der var jo også Lynford Hall hvor der var dans torsdag, lørdag og søndag, jeg husker det som et gammelt slot, har prøvet at goggle det men der kommer et hotel som måske ligner det, men der var jo stadig begrænsninger på, for vi fik kun 35 kr. om ugen

Så vil jeg også skrive om min tid på kasernen i Vordingborg, først 4 måneder som rekrut det var røvtur, men jeg overlevede, formiddagen kunne gå med at stå i mudder til halsen, og så blev der kommanderet, så stiller vi i rent tøj i eftermiddag, det var et syn for guder, når 120 mand stormede ind under bruserne, med alt tøjet på, og det var faktisk hverdag i 4 måneder.

Men så kom tiden i STKMP, på stue 216 var der flere brydekampe, se foto.

Det var en god tid. Da den valgte smørremand i motorgården blev sendt hjem i utide, så blev jeg smørremand og det var jo en fed tjans, på nær når vi skulle på øvelse, så var der 150 benzindunke der skulle læsses på GMC- en. Når øvelsen var færdig var der lige 150 dunke der skulle fyldes, og slæbes ind i et telt på en græsplæne, så var det godt nok  surt.

Men jeg fik det lært, der var ingen der fik Benzin de sidste par dage på øvelsen, hvis de ikke var ved at køre tør, de kunne selv fylde deres benzindunke, når de alligevel skal fylde bilen, når vi kom hjem på kasernen.

En anden sjov ting, jeg havde kun kørekort til lille bil, GMC-en var jo til stort kort, så kom vores

premierløjtnant, så ``  90``, vi skal ud og køre en lille tur, ok så henter jeg Dodgen, nej vi skal køre GMC. De skal omskoles til stort kørekort, turen gik til Stensved og tilbage så ``90`` så har De stort kørekort.

scan0021 (3).jpgscan0027.jpgscan0024 (2).jpgscan0020 (3).jpg

 

 

 

En anden lille historie da jeg kom ud i det civile liv fik jeg arbejde på en farvefabrik som fremstillede farve til avistryk, en dag kom værkføren med en ny medarbejder som jeg skulle lære op, jeg tænkte den stemme har du hørt før, så jeg spurgte hvor han kom fra

så viste det sig han var Fændrik fra Vordingborg, så var der en klokke der ringede, han kom nede i motorgården og fik en lille en til halsen sammen med en der hed Døllerang som også var Fændrik eller var de Over ?? det viste sig han var blevet fyret,men jeg undlod at hovere, men det var alligevel sjovt. 

Hilsen 545190 Kjeld Andersen

 

 scan0010